Mindful wandelingen 2024

Duin en Kruidberg Santpoort-Noord

Mindful wandelen houdt in dat je met aandacht wandelt, zonder oordeel, vriendelijk, geduldig zonder ander doel dan dat wat je ervaart te aanvaarden. Een mindful wandeling is het beste te begrijpen vanuit het tegendeel. Je kent het vast wel, je wandelt ergens en bent met je gedachten overal, behalve bij de wandeling. Voor je het weet ben je een uur verder en weet je niet precies wat je onderweg gezien hebt. Dit noem je wandelen op de automatische piloot. Bij deze mindful wandeling stappen we uit de automatische piloot, door niet te praten en ons te concentreren op het nu, wat zie je, ruik je, voel je, hoor je op het moment van de wandeling.
Als je gedachten afdwalen brengen we onze aandacht terug naar wat onze zintuigen opmerken.

1. Mindful (basis)wandeling. ‘Uit je hoofd in je lijf’. Planning volgt
De wandeling is gedeeltelijk in stilte, de trainer geeft instructies
De wandeling is gedeeltelijk in stilte met de bedoeling dat je uit de automatische piloot blijft en  de effecten van ‘zijn’ in de natuur kunt ervaren. De natuur zorgt voor ontspanning van lichaam en geest en geeft  ruimte en rust . Nadat we kort hebben kennisgemaakt en de praktische kant van de wandeling hebben besproken, gaan we op pad. We laten onze dagelijkse beslommeringen achter ons. Al wandelend  komen we  aan bij een ‘stiltezone’  en  starten we met een heerlijke  mindful basiswandeling van 6 stappen.  Onderweg  doen we verschillende meditatie oefeningen.

Wat levert deze wandeling jou op?
Je ondergaat  een heerlijke Mindful basiswandeling van 7 stappen. Je leert vertrouwen op je default mode netwerk (DMN). Dit netwerk wordt actief als je niet aan het nadenken bent  en  zorgt voor  creativiteit, nieuwe ideeën en probleem oplossend vermogen.
Het ‘kalmeringssysteem’ wordt aangezet, waardoor je het parasympathische zenuwstelsel activeert. Dit geeft ruimte aan het zelfherstellend vermogen van je lichaam en brein.
Wanneer: Donderdag van 9:30-11:00 uur.
Waar: Duin en Kruidberg,  Santpoort-Noord.
Tempo: Ongeveer 4.0 km/uur.
Parkeren: Gratis. Max aantal deelnemers is 4.
Investering: € 15.00
Opgeven via leefmindful@gmail.com tav Marlies

Reacties deelnemers:
“Ik had niet verwacht dat er zoveel bruikbare informatie over mezelf bij mij omhoog zou komen en dat ik er zo mild naar kon kijken. Ontzettend bedankt voor deze wandeling”. Roos


“Tot nu toe heb ik de interne criticus altijd bestreden in plaats van deze mild te onderzoeken. Wat mooi dat de interne criticus ook een beschermer is en meer dan een ‘vervelend intern stemmetje’ “. Martin

Tijdens de wandelingen maken we gebruik van  oefeningen uit de Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR), Mindfulness-Based Compassionate Living training (MBCL),  Acceptance Commitment Therapie (ACT) , wandelcoaching, The Green Mind Theory (pretty, 2017)  en positieve psychologie (Seligman & Csikszentmihalyi (2000).