Mindfulness wordt vanuit het engels vaak vertaald als ‘opmerkzaamheid’ en is een vaardigheid die je leert door te mediteren. Mindfulness is een ervaringsgerichte training waarbij de aandacht wordt getraind. Het is een programma van 8 bijeenkomsten met de naam MBSR Mindfulness Based Stress Reductie.
Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend aan dingen zoals ze zijn. Williams, Teasdale, Segal en Kabat- Zinn (2007).
Het is een programma van 8 bijeenkomsten met de naam MBSR ( Mindfulness Bases Stress Reduction). De naam zegt het al, het is een training waarbij je oefent om met stress om te leren gaan. Stress zoals piekeren over de toekomst, nadenken over het verleden, werkstress, privé stress, omgaan met druk, eisen en chronische pijn. Iedere bijeenkomst heeft een thema en er wordt ook gewerkt om Mindfulness te integreren in je leven. Door het beoefenen van Mindfulness krijg je de keuze om te schakelen tussen de doe-modus en de zijns-modus. Met de doe-modus wordt bedoeld het plannen, to do lijstjes afwerken, continue druk bezig zijn met je carrière, gezin en sociaal leven. De doe- modus kan heel effectief zijn om een plan uit te voeren om van A naar B te komen maar als je verstrikt raakt in deze modus dan kan je gaan piekeren, onrust ervaren en zelfs in een burn-out terecht komen. De zijnsmodus is een toestand van bewust ‘zijn’ met alles wat er is, dit kun je bereiken door meditatie oefening. Als je leert schakelen tussen deze modi zal je zal meer rust en kwaliteit van leven ervaren.
Inhoud training (alle bijeenkomsten duren 2.5 uur).
Thema 1. De automatische piloot.
We gaan kennis maken met elkaar en met de werking van ‘aandacht’ en dan mn de automatische piloot.
Thema 2. Omgaan met hindernissen.
In deze bijeenkomst worden de barrières en hindernissen die de deelnemers bij het oefenen tegenkomen besproken. De deelnemers wordt geleerd hoe je Mindfulness kunt toepassen in het omgaan met hindernissen.
Thema 3. De ademhaling als anker.
In deze bijeenkomst staat centraal om onze adem als anker te kunnen gebruiken in onze oefening. Daarnaast komt het ‘met aandacht bewegen’ aan bod en daarmee ook het omgaan met grenzen en ongemak.
Thema 4. Aanwezig blijven & Stress.
Deelnemers worden uitgenodigd om open te staan voor de moeilijkere dingen die ze tegenkomen tijdens het oefenen en de bereidheid om daarbij te blijven. Er wordt ook uitleg gegeven over positieve en negatieve stress aan de hand van de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen.
Thema 5.Toelaten/laten zijn/acceptatie.
We gaan onderzoeken welke plek acceptatie/toestaan/toelaten heeft tijdens de mindfulness beoefening en in het dagelijks leven. Er wordt uitleg gegeven over Acceptatie en er wordt een speelse oefening mee gedaan.
Thema 6. Gedachten zijn geen feiten.
De werking van het denken binnen de meditatie en het dagelijks leven staat centraal, en het inzicht dat gedachten geen feiten zijn. Tussen de meditaties door wordt er uitleg gegeven over ‘gedachten’.
Thema 7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Het thema van de zevende bijeenkomst is ‘zelfzorg’. Centraal staat het bewust worden van hoe je in het dagelijks leven voor jezelf zorgt en specifiek hoe je voor jezelf zorgt of kunt zorgen in stressvolle en moeilijke momenten. Je maakt een start met het ontwikkelen van een persoonlijk oefenplan.
Thema 8. En nu verder… Centraal staat stilstaan bij welke oefeningen je wilt blijven doen en hoe je hiervoor een plan kunt maken. De oefenplannen worden desgewenst uitgewisseld. We sluiten de training op een bijzondere manier af….
Stiltebijeenkomst
De stilte bijeenkomst is om te ervaren hoe het is om wat langer in stilte en in de modus van ‘niet’ doen te verblijven. Je kunt deze bijeenkomst ook zien als een voorbereiding op een stilte dag of langere retraite. De stilte is niet alleen voor jezelf maar ook voor de anderen. De trainer begeleid alle oefeningen die eerder tijdens de training aan bod zijn gekomen zoals oa. zitmeditatie, loopmeditatie, mindful bewegen en bodyscan, maar dan zonder uitwisseling over de ervaringen tijdens het oefenen.
Elke reis begint met de eerste stap. -Confucius |
Tijdens de training wordt veel geoefend. De oefeningen komen uit de boeddhistische traditie, gecombineerd met westerse psychologische inzichten en de nieuwste bevindingen uit de neurowetenschappen. We werken met oefeningen als; zitmeditatie, loop meditatie, bodyscan, hathayoga, hartmeditatie en oefeningen die je thuis uitvoert. Net zoals het aanleren van een vaardigheid, bijvoorbeeld het leren bespelen van een instrument, verdient het aanbeveling om thuis en in je leven te oefenen. Ongeveer 6x per week 45-60 minuten. Wekelijks ontvang je supportmail met nieuwtjes of oefenbestanden. Er wordt ook gewerkt aan een persoonlijk oefenprogramma voor na de training en uiteraard heb je ervaren hoe je Mindfulness in je leven kunt integreren.
Een aantal keer per jaar kun je deelnemen aan een oefen/opfris bijeenkomst. Je krijgt ook handvatten over wat je verder kunt doen na de training.
Mindful you
Mindfulness kan uitgroeien tot een levenshouding. Als je de omgang met jezelf verandert, verandert ook de manier waarop je in het leven staat. Wil je je eigen bronnen van kracht en heling aanboren, leren schatgraven in jezelf en je eigen coach worden? Dan nodig ik je graag uit om de training te volgen. Je kunt je hier inschrijven: leefmindful@gmail.com