Piekeren 2.

Deel 2.  Piekeren. Wat kunnen we eraan doen?  4 oefeningen.

Ken je die oefening nog? Je mag niet aan een roze olifant denken en wat gebeurt er?…..Met piekeren gaat dat net zo.
Probeer, als je piekeren aan gaat pakken om mild te zijn voor jezelf, je oordelen los te laten en te zijn precies zoals je bent.

1. Schrijfopdracht.

De piekergedachten opschrijven op een blaadje. Doe dit vlot en zonder er te veel over na te denken. Het hoeft geen literair  meesterwerk te worden. Daarna kun je het blaadje wegdoen. Sommige mensen zijn bang om het blaadje weg te doen, dan hebben ze het idee dat ze kwijtraken waar ze over piekeren. In de praktijk valt dat reuze mee (denk maar aan de roze olifant). Als je hetgeen je hebt beschreven niet weg wil gooien, noteer het in een boekje wat je daarna weglegt.

2. Met aandacht  wandelen.
Probeer uit de automatische piloot te stappen door een andere wandeling te maken dan die je mogelijk gewend bent. Bijv in de buurt waar je woont.  Laat je iPhone en muziek thuis.  Je aandacht is bij de wandeling  en bij je voeten die de grond raken. Bewust van de beweging van je lichaam. Geluiden, geuren merk je op. Stel dat je gaat piekeren dan merk je dat op en breng je de aandacht  bijv.  naar je voeten waar ze de grond raken, de beweging van je lichaam of geluiden. Stel dat je toch verstrikt raakt in je (pieker) gedachten. Sta dan even stil breng je aandacht naar je voeten en loop weer verder. Wees mild voor jezelf en laat je oordelen los.

3. Met aandacht fietsen.
Als je fietst, breng dan je aandacht naar je voetzolen daar waar ze de pedalen raken en naar je handen, die het stuur vasthouden. Dit zijn dan je anker punten waar je steeds naar terug kunt gaan. Je kijkt om je heen. Geluiden, geuren, de wind, warme, koude ed merk je op. Vervolgens doe  je er niets mee. Als je weer in je ‘pieker hoofd’ zit heb je het opgemerkt en breng je de aandacht weer terug naar je anker. De voeten en handen. Als je stil staat bij stoplichten kun je die tijd gebruiken om even met je aandacht je lichaam langs te gaan. Heb je ergens spanning opgebouwd (schouders) kijk dan of je dat los kunt laten.

4. De  3 stappen ademruimte.
Ga in een andere houding staan/liggen/zitten dan je normaal gesproken doet. Sluit je ogen.
1. Welke gedachten heb je in je hoofd?. De gedachten kunnen positief, negatief of neutraal zijn. Geef daar de ruimte aan.
Hoe is het met je gevoel of stemming? (vrolijk, vlak, boos, onrustig) en stel dat vast.
Wat voel je in je lichaam aan lichamelijke sensaties? onrust, jeuk, warm ed.
2. Laat nu alles los en richt je aandacht volledig op de ademstroom, zonder deze te willen veranderen. Je volgt de ademstroom zo’n  5x. Als er nog een gedachte, gevoel of emotie langs komt dan duw je dat niet weg.  Kijk of je dit kan laten bestaan naast de focus die je hebt op de ademstroom.
3.Vervolgens laat je de focus op de ademstroom los en blijf je even zitten/liggen/staan zonder focus. alleen bewust van dat je zit/ligt/staat en dat je ademt.
Je opent je ogen en gaat weer verder met waar je mee bezig was.

Dit is een ‘uitgeklede versie’ van de 3 stappen ademruimte. Wil je de volledige ontvangen als MP3 bestand. Schrijf dan een berichtje.

Het laatste deel 3. Piekeren. Wat kunnen we eraan doen?   volgt in augustus as.
Namasté  Marlies