Piekeren 3.

Deel 3. Piekeren. Hoe houd je je hoofd koel ? 4 oefeningen (laatste deel)
Piekeren kun je als een symptoom zien. Als je opmerkt dat je piekert is het een signaal dat er iets dreigt vast te lopen. Je geest krijgt een signaal om actie te ondernemen. Time for action!

1. Denk positief
Bij Mindfulness verwelkomen we alle gedachten, gevoelens en emoties, zonder oordeel. We proberen de gedachten ook niet anders te willen hebben of te veranderen.
Wat wel kan helpen bij piekeren is om tegenover de pieker gedachte een andere (positieve) gedachte te zetten. Bijvoorbeeld bij een piekergedachte: ‘Als ik dat werk morgen niet afkrijg, dan word ik ontslagen’ . Als ik dat werk morgen afkrijg dan word ik niet ontslagen. Of als het werk niet afkrijg dan bespreek ik het met mijn baas en vraag ik meer tijd. Ik ga morgen een inschatting maken van het werk en vraag eventueel hulp. Ik doe mijn best en dat is genoeg.
Als je een positieve gedachte tegenover een pieker gedachte zet,voel je mogelijk al wat ruimte en kom je wat meer los van de gedachte.

2. Metafoor: De waterval (Jon Kabat-Zinn)
De geest produceert een voortdurende stroom of waterval van gedachten. Deze gedachten zijn positief, negatief (piekeren) of neutraal. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt er middenin gaan staan en je laten meesleuren door hun inhoud. Je kunt ook proberen achter de waterval te gaan staan. Je kijkt ernaar en je voelt de kracht van de gedachten maar je wordt er niet door meegetrokken. Probeer dit beeld eens op te roepen als je piekert (of mediteert op het denken).

3. Pieker gedachten los weken (oefening vanuit ACT)
Pieker gedachten hardop en op een ‘vreemde’ manier uitspreken. Je kunt de pieker gedachte ook heel langzaam uitspreken. Benadruk heel traag alle lettergrepen van de zin.
Piekergedachten zingen. Je kunt gebruik maken van een bekende melodie, rappen, opera, bleus of reclame tune (stiekem erg grappig).

4. Hart meditatie
Je legt je hand op je hart. Als dat niet goed voelt , kun je je hand ook dichtbij je hart of op je schouder leggen. Je zegt een aantal keren tegen jezelf dat het goed is zo, laat het mij maar voelen. Het is goed zo. Op deze manier kun je je systeem tot rust brengen.

Ter inspiratie:
Je kunt proberen om vrij te komen van problemen.
Je kunt ook proberen om vrij te worden in je problemen.
Wanneer je ‘ja’ zegt tegen het ‘zo-zijn’ van het leven,
wanneer je dit moment aanvaardt zoals het is,
kun je een gevoel van ruimte in je voelen dat heel vredig is.
Eckhart Tolle

Succes met de oefeningen. Namasté Marlies